AGGN gebruikersmiddag “GIS en Statistiek: er gaat een wereld voor je open!” 19 november 2015

Graag nodigen we je uit voor onze  gebruikersmiddag “GIS en Statistiek” bij het CBS in Den Haag.

De combinatie GIS en statistiek biedt het beste van twee werelden: Geo-mensen zien bij uitstek dat er ruimtelijke samenhangen zijn tussen verschijnselen en willen die graag op de kaart tonen, statistici zijn altijd op zoek naar manieren om hun informatie inzichtelijk te presenteren.

Tijdens de gebruikersmiddag laat het CBS zien wat er aan gegevenssets beschikbaar is en welke ArcGIS-producten het meest geschikt zijn om er mee te werken. Daarnaast laten 2 gemeenten zien wat er in de gemeentelijke werkpraktijk al met ‘statistiek op de kaart’ gebeurt.
Wij nodigen je van harte uit om deze uitnodiging ook te verspreiden bij collega’s die zich met statistiek bezig houden. Kom samen naar de gebruikersmiddag en kijk hoe de twee werelden elkaar kunnen versterken. Deelname is gratis voor leden en hun collega’s.

Aanmelden kan via het formulier hier

Het programma is als volgt:

12:00:  ontvangst met broodjes
13:00: “De kaarten van het CBS”, door Pieter Bresters, senior Geo-adviseur bij het CBS.
In deze presentatie vertelt Pieter welke ruimtelijke informatie aanwezig is binnen het CBS en hoe en waar die gepubliceerd wordt en dus ook hoe de informatie gevonden en hergebruikt kan worden. Daarnaast gaat hij kort in op beveiligingsissues en nieuwe ontwikkelingen.

13:30: “De performance van ESRI-software bij statistische GIS-analyses” door Sandra Desabandu, MSc GIMA
Sandra Desabandu is recent voor de GIMA opleiding afgestudeerd op dit onderwerp. Haar eindscriptie had als titel: Towards a sustainable geoprocessing environment at Statistics Netherlands through performance benchmarking. Hierin heeft zij verschillende GIS-analyses op statistische data op verschillende versies van ESRI-software met elkaar vergeleken. Het resultaat heeft hier en daar opvallende verschillen getoond.

14:00: pauze

14:30: Laatste nieuws van Esri door Jeroen van Winden, Esri
15:00: “2 jaar GIS en onderzoek & statistiek in Zwolle: de successen” door Madelinde Tuk, Sr. onderzoeker bij de gemeente Zwolle.
Sinds 2 jaar zijn de afdelingen GIS en Onderzoek en Statistiek van de gemeente samengevoegd tot één afdeling. Aanleiding hiervoor was, dat de gemeente veel meerwaarde verwachtte van de ruimtelijke presentatie van statistische gegevens. Na 2 jaar kijken we samen met Madelinde Tuk of deze verwachting uitgekomen is.

15:30: “StraatKubus legt leefbaarheidsvraagstukken bloot” door Paul Mulder van de afdeling onderzoek en statistiek, gemeente Almere.
De StraatKubus is een nieuw type leefbaarheidsmonitor dat helpt bij het voortijdig signaleren van leefbaarheidsproblemen in woonwijken. De gemeente Almere heeft met een aantal andere gemeenten de StraatKubus ontwikkeld. Het geeft informatie over bijvoorbeeld bevolkingssamenstelling, inkomen, koopkracht en uitkeringen WWB. De StraatKubus presenteert deze gegevens eenvoudig en overzichtelijk op kaart. Inzoomen is mogelijk tot op straatniveau (6-cijferige postcode).

16:00: borrel

De gebruikersmiddag vindt plaats  in de Tinbergenzaal van het CBS in den Haag, Henri Faasdreef 312, 2490 HA Den Haag. Het CBS is het makkelijkst bereikbaar met de Randstadrail van Rotterdam C.S. naar den Haag. Uitstappen bij metrohalte Leidscheveen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *