Verslag gebruikersmiddag 14 maart: Smart City toepassingen met het ArcGIS platform

AGGN gebruikersmiddag Smart City toepassingen met het ArcGIS platform

Op dinsdag 14 maart hebben we een gebruikersmiddag rond het thema Smart City georganiseerd.  Het is helder dat de hoeveelheid aan data gigantisch is en exponentieel toeneemt. Een hele berg gegevens is mooi maar wie is er eigenlijk op zoek naar data? Niemand! Iedereen zoekt antwoorden.De grote vraag is hoe maak je er chocola van zodat je datgene te weten krijgt waar jij naar op zoek bent. Wij weten dat locatie daar enorm bij kan helpen. Wij weten dat onvermoede verbanden naar boven komen als je de ruimtelijke component toepast. En het gereedschap dat wij daarvoor gebruiken zit in het ArcGIS  platform. Dus leek het ons een goed idee om ArcGIS gebruikers te vragen ”welke smart toepassingen hebben jullie gemaakt?”.

René Kronieger van het Havenbedrijf Rotterdam en Jan Urbanus van Evides Waterbedrijf lieten ons zien hoe zij ArcGIS inzetten om hun organisatie (nog) smarter te maken. Tot slot deelde Jeroen van Winden van Esri de laatste nieuwtjes van de Dev Summit in Palm Springs en de roadmap van het ArcGIS platform met ons.

Het Havenbedrijf, de grootste haven van Europa, faciliteert het gebruik van het haven- en industriegebied in Rotterdam: totaal oppervlak 12500 ha, diepgang 24 meter, 80 terminals, 9 energiecentrales, 3000 bedrijven, 27.902 zeeschepen, 100.000 binnenvaartschepen, 461 mln ton overslag. Al deze zaken genereren op verschillende manieren heel veel data. De ambitie van het havenbedrijf om hun gebruikers binnen 3(!) muisklikken datgene aan te bieden waar ze naar op zoek zijn. Een fantastische ambitie om in een complexe wereld op een eenvoudige manier antwoorden te bieden. Bij de totstandkoming van dit nieuwe platform bestond het testpanel uit kinderen. Een uitdaging voor de leverancier (esri) maar wel een hele leuke. Verder werkt het Havenbedrijf met verschillende slimme technieken zoals een robot boot die rotzooi uit het water haalt en sensoren op bolders die aangeven of er onderhoud noodzakelijk is. Ontwikkelingen die hun helpen bij hun ambitie om de slimste haven ter wereld te worden .

Smart voor Havenbedrijf: in een complexe wereld op eenvoudige manier datgene aanbieden wat je zoekt en experimenteren met nieuwe ontwikkelingen in robotica en sensoriek.

 

Vervolgens heeft Jan Urbanus, manager Unit Project Management bij Evides Waterbedrijf, ons laten zien wat Smart  voor hun betekent. Wat ze bij Evides al snel in de gaten hadden, was dat je op ontdekkingstocht moet gaan om te ervaren wat nieuwe ontwikkelingen voor je kunnen betekenen. Daarom hebben ze een plek gecreëerd waar je kunt spelen met geografische data. En die hebben ze ‘Playground’ genoemd, what’s in a name. Playground is eigenlijk het voorportaal van hun informatieportaal. Iedereen uit de organisatie kon bij die speeltuin en ervaring op doen met bepaalde functionaliteiten en kaartlagen.  Deze werden vervolgens “geüpgraded” naar het GEOportaal. Mooi om te zien was ook de hoeveelheid aan data die Evides gebruikt van andere organisaties. Zo halen ze data van de veiligheidsregio om te zien waar de brandweer actief is geweest en geplande werkzaamheden van Stedin.

Smart voor Evides: gebruik data(services) van andere partijen en creëer een speeltuin waar in je de noodzakelijk inzichten op doet om je organisatie verder te brengen. Hier vind je de presentatie.

Tot slot deelde Jeroen van Winden de laatste nieuwtjes uit Palm Springs met ons. Onder andere een globale release kalender en een nieuwe manier om locatie gericht denken tussen de oren van iedereen te krijgen. Het idee hier achter is dat esri vooral gevonden wordt door mensen die esri al kennen. Echter, locatie kan voor iedereen wat betekenen maar hoe bereik je de rest. Daarvoor is deze campagne bedacht: The science of where. Daarnaast heeft Jeroen het ArcGIS Enterprise platform toegelicht: een compleet platform voor het in kaart brengen en analyseren van data. ArcGIS Enterprise bevat een krachtige GIS-server in combinatie met een webgebaseerde GIS-infrastructuur voor het organiseren en delen van het werk. ArGIS Pro heeft ook een belangrijke plek in het ArcGIS platform gekregen. ArcGIS Pro bevat alle functionaliteit van ArcMap, naast extra functionaliteit, zoals het ontwerpen en bewerken in 2D of 3D, het werken met meerdere views en lay-outs en het publiceer webmaps direct in ArcGIS Online of Portal for ArcGIS. Met ArcGIS Pro wil Esri een nieuwe en moderner product aan de gebruikers aanbieden. Het product ArcGIS Pro zal langzaam ArcMap vervangen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *